Wat is tapping?

Tapping-therapie, ook wel bekend als Faster Emotional Freedom Techniques (FEFT) of simpelweg ’tappen’, is een holistische genezingstechniek die elementen uit de traditionele Chinese geneeskunde, psychologie en acupressuur (meridianen) combineert. Het gaat om het tikken op specifieke punten op het gezicht en de hals, meestal met de vingertoppen, nadat je hebt gefocusd op verschillende emotionele of fysieke sensaties en deze zo aanpakt.

Tapping is dus een techniek die zich focust op de emotionele en lichamelijke reacties die worden getriggerd door het brein. Tapping is breed toepasbaar op uiteenlopende emotionele of psychologische problemen zoals:

 • Traumatische ervaring, zoals overlijden, scheiden, geweld
 • Stress, angst, fobie of onrust
 • Boosheid, agressiviteit
 • Onzekerheid of laag zelfbeeld
 • Gewichts-, eetproblemen
 • Motivatie-, aandachts- of leerproblemen
 • Pijn of ziekte
 • Verslavingen

Het onderliggende principe van tapping therapie is dat negatieve emoties en lichamelijke klachten het gevolg zijn van verstoringen in het energiesysteem van het lichaam. Door op specifieke meridiaanpunten te tikken (dezelfde punten die bij acupunctuur worden gebruikt), wordt de stroom van energie hersteld, waardoor emotionele stress vermindert en je beter kunt omgaan met situaties die voorheen stress bezorgden.

Voor mensen die niet bekend zijn met tapping, ziet de toepassing van de techniek er raar uit, simpelweg omdat het een onconventionele benadering is. Toch zijn er verschillende gevestigde denkscholen die gebruikmaken van het meridiaansysteem, waarop ook tapping is gebaseerd. Het bekendste voorbeeld hiervan is acupunctuur. Onconventioneel of niet, de techniek is wetenschappelijk bewezen succesvol.

De geschiedenis van tapping therapie

Tapping therapie of EFT (Emotional Freedom Techniques) is ontwikkeld in de jaren negentig door Gary Craig, een ingenieur en persoonlijke prestatiecoach. Craig werd geïnspireerd door het werk van Roger Callahan, een psycholoog die een techniek ontwikkelde genaamd Thought Field Therapy (TFT). Craigs doel was om een techniek te ontwikkelen die toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken was voor zelfhulpdoeleinden. Hij geloofde dat door op specifieke meridiaanpunten te tikken, het mogelijk was om emotionele blokkades op te heffen en de energiebalans van het lichaam te herstellen. Lees meer over het ontstaan van tapping therapie.

Wetenschappelijk bewijs van tapping

Tapping is een techniek die wordt gebruikt om storende emoties, fysieke klachten en traumatische herinneringen te verminderen. Wetenschappelijk onderzoek naar tapping, vooral naar EFT, wordt al jarenlang uitgevoerd. Belangrijke onderzoekscentra zoals Harvard Medical School, Bond University en Staffordshire University hebben hieraan bijgedragen. Meer dan 300 wetenschappelijke artikelen over tapping zijn gepubliceerd, wat heeft geleid tot erkenning als ‘evidence-based practice’.

Een recent interview met Dr. Peta Stapleton, een toonaangevende onderzoeker aan Bond University, is zeer interessant. Ze bespreekt het wetenschappelijke onderzoek naar tapping regelmatig in haar video’s of in een TED Talk.

Meer informatie over wetenschappelijke studies is te vinden op websites zoals The Tapping Solution, The Science of Tapping, EFT International en EFT-Universe. Dr. Peta Stapleton heeft bijvoorbeeld een recente studie uitgevoerd waaruit blijkt dat het stresshormoon Cortisol met 43% afneemt na een uur Tapping (APA Journal).

De onderzoeken laten zien dat tapping veelbelovend is in het verminderen van stress en het bevorderen van welzijn. Het is een toegankelijke techniek die door veel mensen gebruikt kan worden, ongeacht hun wetenschappelijke achtergrond.

Wat is tapping en wat doet het?

Ons onderbewustzijn

Ons onderbewuste brein is de opslagplaats voor elke herinnering én emotie die we in ons leven hebben meegemaakt. Als we naar onszelf en de wereld kijken, dan kijken we door de filter van datgene wat we in ons brein hebben opgeslagen.

Neurologische paden

Door negatieve gebeurtenissen en gedachten worden ‘neurologische paden’ in ons brein gevormd. Die paden zorgen er uiteindelijk voor dat er negatieve patronen in gedrag en perceptie ontstaan.

Gevoelens

Het brein triggert vervolgens een reactie van het lichaam, gebruikmakend van de meridianen (of energiebanen) naar de organen. Dit nemen wij waar als ‘gevoelens’. Het gaat dan niet alleen om positieve gevoelens, maar ook om negatieve gevoelens.

Positieve perceptie

Tapping is erop gericht de ‘negatieve’ paden af te breken en nieuwe ‘positieve’ paden op te bouwen. Dit gebeurt door gebruik te maken van punten in het gezicht en hals. Zo worden negatief gedrag en een negatieve perceptie omgezet naar positief gedrag en een positieve (zelf)perceptie.

Hoe werkt tapping?

Tapping gebruikt 5 hoofdpunten

Gebied 1

Gebied 1

Gebied 1

Gebied 1

Tapping gebruikt 5 hoofdpunten

 1. tussen de ogen
 2. naast de ogen
 3. onder de ogen
 4. borstbeen
 5. pols

Deze 5 punten zijn meridiaan punten en het tappen (tikken) hierop doet 2 dingen:

Patroon onderbreking

Het signaal dat je brein via het elektronisch/chemisch systeem verstuurt naar je lichaam wordt verstoord. Hierdoor wordt een patroon onderbreking gecreëerd, waardoor er zowel lichamelijk als mentaal een perceptie-verandering optreedt.

Ontspanningsproces

Het is ook een ontspanningsproces; het brengt iemand vanuit het verleden naar het heden, waardoor je onderbewustzijn kan zeggen; “het is voorbij, het is in het verleden gebeurd, het is niet meer echt”.

FEFT therapie

FEFT staat voor Faster Emotional Freedom Techniques en is een andere benaming van tapping therapie. Het is een therapeutische benadering die gericht is op het verminderen van emotionele stress en het bevorderen van emotioneel welzijn. Lees meer over FEFT therapie.

Het tapping proces

Intakegesprek

Het tappingproces begint met een intakegesprek waarin we de negatieve patronen die het belemmerende gedrag veroorzaken, in kaart brengen. We bepalen ook de gewenste uitkomst.

Terug naar herinneringen

Voordat het ’tappen’ begint, keren we terug naar negatieve herinneringen of gedachten. Samen geven we het bijbehorende gevoel een score van 0 tot 10, waarbij 0 geen gevoel impliceert en 10 een zeer sterk gevoel aangeeft.

Starten met tapping

Het tappingproces verloopt in rondes waarin we herhaaldelijk tappen en testen wat de gevoelsscore is. We blijven tappen totdat de score is verlaagd tot 0.

Vergeven

Vervolgens passen we een techniek toe waarbij je jezelf en/of anderen uit je herinneringen vergeeft. Dit gebeurt met behulp van de zogenaamde ‘integratietechniek’.

Visualisatie

Als laatste visualiseren we, gebaseerd op de gewenste uitkomsten, de toekomst. Deze visualisatie wordt opgeslagen in het onderbewustzijn. Door de visualisatie regelmatig te herhalen, worden er nieuwe positieve paden gevormd.

Zelf tapping leren

Tijdens het tappingproces leer je ook hoe je zelf kunt tappen. Je krijgt de instructie om positief veranderde herinneringen te herbeleven.